Surdeig, er det skrekken eller kan jeg klare det ?
Svaret er enkelt og greit ja, det får du til. Det høres komplisert ut og tar noen dager. Men så fort du har en base har du knukket noe av koden til å lage super saftige gode brød som holder seg lenger og som smaker nydelig.
Surdeig oppskrift.
Dag 1.
Start med 200 g sammalt rug og 200 g lunkent vann. Bland sammen og rør godt med en sleiv. Ha røren i et rent Norges-glass eller lignende. Dette skal stå ca 24 timer i rundt 20 grader. På kjøkken benken eller lignende.
Dag 2.
Fjern halvparten av starteren fra dag 1.
Tilsett deretter 100 g hvetemel, 100 g sammalt mel og 200 g lunkent vann.
Rør godt rundt med en ren sleiv. La stå på benken til neste dag.
Dag 3.
Fjern halvparten av startere fra dag 2.
Tilsett 200 g hvetemel og 200 g lunkent vann. Røres godt rundt med en sleiv og sett på benken til neste dag.
Dag 4.
Fjern halvparten av startere fra dag 3.
Tilsett 200 g hvetemel og 200 g lunkent vann. Røres godt rundt med en sleiv og sett på benken til neste dag.
Ikke skrivefeil det er enda en runde.
Dag 5.
Nå har du fått din egen surdeig. Gratulerer. Denne kan du nå oppbevare i kjøleskapet. For hver gang du baker så tar du halvparten, og “mater” med 200 g hvetemel og 200 g lunkent vann.